B&B Högtrycksteknik har lång erfarenhet av underhåll av avloppstammar och kan hjälpa dig vid alla typer av stopp i avloppet och avloppsrensning. Tänk på att det ofta blir dyrare att avhjälpa problemet ju längre tid som går, allt efter som risken för skador på rörsystemet och vattenläckage ökar.


✔ Erfaren och legitimerad personal

✔ ROT-avdrag för privatpersoner

✔ Jour dygnet runt - snabbt på plats


Vad kan du göra själv om du har fått stopp?

Ring oss om du är osäker

Vid återkommande problem, stopp och stående vatten i avloppet, eller om du är osäker på vad som är fel skall du alltid ringa efter hjälp. Detta för att minska risken för exempelvis vattenskador. Vi kan ofta lokalisera problemet genom några kontrollfrågor.

Kontakta andra berörda

Som privatperson i ett flerfamiljshus bör du kontakta styrelsen i din bostadsrättsförening eller hyresvärd då samordning behöver ske om det är flera familjer på samma avsloppsstam. Som företag har du ofta en fastighetsförvaltare med erfarenhet av den här typer av frågor som vill bli informerad om vad som händer. 

Testa att rengöra vattenlåsen själv

Om vattnet rinner undan dåligt i handfatet i köket eller badrummet eller vid dålig lukt, kan det ibland hjälpa att demontera vattenlåset för att rengöra det. Golvbrunnen i duschen eller till tvättmaskinen brukar även den kunna gå att ytligt rengöra. Det brukar vara relativt enkelt. Ofta är det dock inte en långsiktigt hållbar lösning, utan har avlagringar väl börjat byggas upp är det en fråga om tid innan det blir stopp.

  • Tänk på att använda handskar
  • Dokumentera hur delarna sitter innan du demonterar dem
  • Använd en hink när du demonterar ett vattenlås för att inte avloppsvatten skall rinna ut i skåpet
  • Var noggrann att gummipackningarna sluter tätt när du monterar tillbaks delarna för att undvika vattenläckage

Hemmafixarknepen fungerar sällan

Om du har använt propplösare måste du säga till så att vår personal kan vara extra försiktig vid arbete i rören och vid demontering av olika rördelar.

Glöm olika kombinationer av sugklocka, avloppsrensare, hetvatten, vinäger, ättika, bakpulver eller propplösare (olika typer av starkt frätande basiska medel). Hemmafixarknepen fungerar sällan och kan till och med vara direkt farliga, både för miljön och för de personer som kommer i kontakt med rören efteråt. Om du har använt propplösare måste du säga till så att vår personal kan vara extra försiktig vid arbete i rören och vid demontering av olika rördelar. De riskerar annars skador på exponerad hud och ögon. Använder du en så kallad “vaskrensare” så tänk på att porslinet i handfatet är ömtåligt. Vi använder enbart hetvatten under högt tryck, och tar på ett skonsamt sätt för både miljön och för rören bort stoppen.


Tänk på att det går att förebygga stopp

I köket hamnar det stora mängder överblivna fetter i avloppet, t.ex. smör, margarin och olja. Dessa gör sig bäst i hushållssoporna då de annars bidrar till att bygga upp avlagringar i rören som leder till framtida stopp. I bad- och tvättrum spolas tvätt- och sköljmedel ned i avloppet. Var noggrann med hur du doserar det! Det är även vanligt med olika typer av sanitetsprodukter. Dessa skall såklart kastas i soporna. Sen kan det verka som en självklarhet, men färgrester och olika bygg- och renoveringsmaterial skall självklart aldrig hällas ut i avloppet. Det härdar snabbt och kan vara riktigt svårt att få bort - utöver dess negativa påverkan på miljön i efterföljande vattenrening. Många stopp kan förebyggas, men ibland beror det på byggfel, rörbrott eller på att exempelvis rötter vuxit in i rören. Detta behöver avhjälpas i efterhand. Självklart hjälper vi även till med det.